Aby całkowicie usunąć Google Drive, nie wystarczy przeciągnąć ikony aplikacji do Kosza. Musisz ręcznie usunąć pozostałe w systemie foldery z danymi i ustawieniami.
Zaktualizowano: 3 min czytania
Usuń Google Drive i wszystko, co po sobie zostawia
Dane Google Drive zwykle zajmują 1 GB – 50 GB na Macu. Bezpłatne skanowanie pokaże dokładny rozmiar na Twoim Macu, zanim cokolwiek zmienisz.
Przenieś Google Drive z folderu Aplikacje do Kosza.
Usuń foldery pozostawione przez Google Drive, wymienione w tabeli poniżej.
Opróżnij Kosz, aby odzyskać miejsce.
Wszystko, co Google Drive przechowuje na Twoim Macu
14 lokalizacji. Zaznaczaj każdą po usunięciu; najpierw zrób kopię tego, co oznaczono jako Twoje dane.
Lokalizacje sprawdzone na Macu z zainstalowaną aplikacją Google Drive.
Co pozostawia po sobie Google Drive
Specyficzne dla Google Drive
Przeniesienie programu do Kosza nie usuwa Twoich dokumentów ani plików konfiguracyjnych. W systemie zostają rozszerzenia File Provider i Finder oraz dane kont, które mogą zajmować od 1 GB do 50 GB. Pozostają również współdzielone aktualizatory Google, których nie należy usuwać, jeśli korzystasz z innych programów tej firmy.
Elementy w tle
Aplikacja instaluje zarządzane przez macOS rozszerzenia File Provider i Finder oraz współdzielonego aktualizatora z agentem uruchamiającym.
Konto i synchronizacja
Pliki są przechowywane na koncie Google; w trybie strumieniowania tylko otwarte lub udostępnione offline pliki znajdują się na Macu.
Przygotowanie do usunięcia Google Drive
Zanim zaczniesz, upewnij się, że wszystkie pliki zostały przesłane do chmury. Skopiuj lokalnie dokumenty oznaczone jako dostępne offline, aby ich nie stracić. Pamiętaj o wylogowaniu się z konta w ustawieniach przed zamknięciem procesu.
Po bezpłatnym okresie próbnym Pro kosztuje 199,99 zł rocznie; możesz anulować w każdej chwili.
Często zadawane pytania
Nie wszystkie. Foldery oznaczone jako „Najpierw kopia: to Twoje dane” zawierają Twoje dane Google Drive: zrób kopię przed ich usunięciem. Elementów oznaczonych jako „Tylko jeśli żadna inna aplikacja go nie używa” używają też inne aplikacje tej samej firmy; zostaw je, dopóki któraś jest zainstalowana. Foldery oznaczone jako „Tak, odtworzy się samo” odtwarzają się same; ich usunięcie spowalnia tylko kolejne uruchomienie. Foldery oznaczone jako „Tak, ustawienia się zresetują” zawierają ustawienia, które wrócą do domyślnych. Elementy oznaczone jako „Tak, po usunięciu aplikacji” są potrzebne tylko, dopóki Google Drive jest zainstalowana; usuń je po aplikacji.
Gdzie znajdują się moje pliki po usunięciu aplikacji?
Twoje dane pozostają w chmurze oraz w folderze ~/Library/CloudStorage aż do ich ręcznego usunięcia.
Dlaczego folder DriveFS zajmuje tak dużo miejsca?
Przechowuje on pamięć podręczną strumieniowanych plików, która może urosnąć do wielu gigabajtów.